Orientácia domu na svetové strany

Keď vyberáte projekt pre rodinný dom, jedna z vecí, na ktoré by ste mali myslieť, je orientácia miestností vzhľadom na svetové strany. Vhodným usporiadaním miestností nielenže ušetríte na vykurovaní ale prinesie vám to aj iné benefity.

Komfort a dostatok svetla po celý deň

Dom by mal byť rozdelený na dennú a nočnú zónu. Denné zóny, v ktorých počas dňa trávite najviac času, by mali byť orientované na juhovýchod až juhozápad. Zaistí to dobré svetelné podmienky na každodenné činnosti bez potreby zažínania umelého osvetlenia. Dostatok denného svetla vplýva pozitívne aj na náladu a celkové psychické nastavenie, dokonca i na pracovný výkon. Nočná zóna domu a technické miestnosti či kuchyňa by mali, naopak, smerovať smerom na sever alebo východ.

Šetrenie energiami

Uvedená orientácia obytných miestností navyše šetrí vaše financie. Teplo slnečných lúčov, ktoré preniká cez sklá okien, ohrieva miestnosti a znižuje náklady na vykurovanie. Ak sa obávate prehrievania interiéru v letnom období, aby ste mu zabránili, vyberte vhodné tienenie. Vhodné je tienenie vonkajšími roletami alebo žalúziami, screenovými roletami či markízou. Tieto spôsoby tienenia zabránia ohrievaniu skla okien a pomáhajú v dome udržať príjemnú klímu.

Ako vybrať projekt domu

Pri výbere projektu domu preto myslite na orientáciu jednotlivých miestností. Okrem toho vezmite do úvahy orientáciu vášho pozemku a iné podmienky, ako sú napríklad tienenie susedných stavieb či zelene. Ak chcete dosiahnuť čo najviac ideálnu orientáciu domu, mali by ste na to myslieť už pri výbere pozemku. Vhodné je tiež vopred zvážiť umiestnenie terasy domu. Tá by mala smerovať do záhrady. Pekný výhľad smerom do záhrady alebo na okolité prostredie si iste budete radi užívať aj z obývacej izby.

Veľkosť a počet okien

Okrem rozmiestnenia miestností vplýva na výšku nákladov na energie aj počet a veľkosť okien. Na severnú stranu, kde by veľké okná znamenali vyššiu energetickú stratu, preto smerujte miestnosti s menšími oknami. Napríklad komoru, WC, technickú miestnosť alebo aj kúpeľňu. Smerom na juhovýchod až juhozápad smerujte väčšie presklené plochy a okná. Smerom na sever alebo východ môžete umiestniť aj kuchyňu. V lete tak do nej budete môcť pri varení vpustiť chladnejší vzduch.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com