Zariaďujeme detskú izbu: rady a tipy na dekorácie

Zariadiť detskú izbu nie je vôbec jednoduché — ide totiž o miestnosť, ktorá má slúžiť viacerým účelom naraz. Preto by ste mali zároveň dodržať potrebné zásady a dokázať tiež popustiť uzdu fantázii. Výsledkom bude funkčná a útulná miestnosť, v ktorej sa deti budú radi zdržiavať.

Odkiaľ začať?

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, na čo všetko detská izba slúži. Vaše deti v nej budú oddychovať, hrať sa, aj sa vzdelávať. Medzi jej štyri steny, by sa preto mal zmestiť celý detský svet. Izba by mala súčasne navodzovať pocit bezpečia, ale aj inšpirovať. Kľúčové je zariadiť ju tak, aby v nej bol dostatok úložného priestoru. Budete ho potrebovať na oblečenie, hračky a školské potreby.

Jemné alebo pestré farebné odtiene?

Ak sú deti väčšie, k výberu farieb ich nezabudnite prizvať. Nemusíte pritom zvoliť len jednu. Pokojne vyberte dve alebo tri, ktoré sa budú navzájom dopĺňať, alebo vytvoria farebný kontrast. Pre menšie deti sú vhodné jemné, pastelové odtiene, ktoré upokojujú. Detská izba je vďaka hračkám či knižkám vždy plná farieb, preto nič nepokazíte ani bielou alebo smotanovou.

Dekorácie a doplnky

Keď máte základ v podobe stien aj nábytku pripravený, izbu môžete dotvoriť. Dekorácie do detskej izby pomáhajú rozvíjať fantáziu a nabádajú k hre. Poradným dizajnérom môžu byť aj v tomto prípade deti. Veď práve im, by sa mala izbička páčiť! Dekorácie zvoľte tak, aby rozprúdili tvorivosť a zároveň pôsobili štýlovým dojmom.

Dekorácie do detskej izby dokážu jedinečným spôsobom vytvoriť útulné prostredie. Výborným nápadom sú nálepky na steny. Ak vaše dieťa zbožňuje nejakého rozprávkového hrdinu, pokojne nalepte na stenu jeho podobizeň. Splníte tým detské sny o vytúženej izbe. Takýmto spôsobom môžete celú izbu premeniť na rozprávkový les, či zoo plnú zvieratiek. Keď vaše dieťa vyrastie, jednoducho ich dáte dole.

Na textile záleží

Textil detskú izbu doslova dotvorí. Ozdobíte ním okná, dlážku aj postele. Túži byť váš syn policajtom? Predstavte si, ako spokojne bude zaspávať v obliečkach s rovnakou tematikou. V podobnej téme sa môže niesť celá výzdoba miestnosti. Jej dizajn bude vďaka tomu pôsobiť uhladenejším dojmom.

Malé útočisko

V žiadnej izbe pre deti, by nemal chýbať úkryt, ktorý bude predstavovať ich súkromný priestor. Na tento účel poslúži indiánske tepee, baldachýn nad posteľou alebo stan. Ak máte chuť na trošku tvorenia, môžete im ho ušiť alebo sa pustiť do stavby domčeka z kartónu. Veď si len spomeňte na svoje detstvo, ako radi ste si stavali bunkre a ukrývali sa v nich pred svetom.

Čo s neporiadkom

V detskej izbe bude často neporiadok. V zápale hry totiž deti nemyslia na to, že rozhádzali všetky hračky. Ak je v miestnosti dostatok miesta, hračky sa vždy večer dajú schovať do skrine, debničiek alebo úložných boxov. Niektoré môžu bývať na poličke. Vyberajte hračky, ktoré zároveň pôsobia dekoračne. Napríklad sada drevených kociek, počítadlo alebo plyšové hračky. Ak zvolíte jednotnú farebnú kombináciu a na poličkách ponecháte len veci vo vybraných tónoch, hračky zároveň doplnia dizajn miestnosti. Takúto detskú izbu budú vášmu dieťaťu závidieť nie len všetci kamaráti, ale aj ich rodičia.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com