Malá veľká záhrada

Ani pri malom pozemku nemusíte zabudnúť na váš sen o priestrannej záhrade. Pripravili sme si pre vás zoznam rád, ako využiť aj malú záhradku na maximum. Nájdete v nej oázu pokoja a odpočinku, miesto na stretávanie s priateľmi aj pestovanie zeleniny či ovocia.

 

Plánovanie sa vyplatí

Skôr, ako si začnete zariaďovať záhradku, mali by ste si naplánovať, čo v nej vlastne chcete mať. Skúste si zodpovedať na tieto otázky:

  • Chcem mať v záhrade zeleninový alebo bylinkový záhon?
  • Koľko času chcem venovať záhrade?
  • Potrebujem zakomponovať aj hraciu plochu pre deti?

Pri plánovaní vám v mnohom pomôže náčrt vašej predstavy záhrady. Nakreslite si ju vo vhodnej mierke, v ktorej do nej zakreslíte aj jednotlivé plánované prvky.

 

Na výbere rastlín záleží

Správna voľba rastlín dokáže záhradu opticky zväčšiť. Pri výbere farieb kvetov by ste mali najväčší dôraz klásť na bielu. Biela farba má viacero odtieňov, ktoré nielenže ladia so zelenými listami, využijete ju aj pri záhradných doplnkoch. Čo sa týka druhov rastlín, nemalo by ich byť veľa. Pokojne z nich môžete vytvoriť skupiny, ktoré sa budú v záhrade opakovať. Dosiahnete tak potrebnú pestrosť, no priestor nebude pôsobiť preplnene. Veľkostne preferujte nižšie a kompaktnejšie rastliny.

 

Harmónia ako kľúč k úspechu

Chaotické kombinovanie materiálov, štýlov, či rastlín malým záhradám neprospieva. Preto dbajte na jednoduchosť. Jednotné by malo byť tiež oplotenie a dlažobný materiál. Pre celistvejší vzhľad exteriéru by mala záhrada ladiť s vaším domom.

 

Veľkosť zmenšovaním

Ak si rozdelíte záhradu na viacero menších sekcií, bude vyzerať opticky väčšia. Zakomponovať sa dajú časti na oddych, pestovanie zeleniny, hranie i posedenie s priateľmi. Na oddelenie jednotlivých častí využite vysoké trávy alebo menší živý plot. Pri rozčleňovaní sa vyvarujte príliš vysokým živým plotom alebo nepriehľadným stenám. Vytvárali by stiesnený pocit.

 

Správny výber plota

Menšia záhradka síce môže navodiť dojem, že vás všetci pozorujú, rozhodne by ste sa však nemali pred susedmi ukrývať. Vysoké a murované ploty dokážu narobiť viac škody ako úžitku. Záhradku by vám opticky zmenšili. Namiesto toho si vyberte napríklad drevený plot. Na ochranu vášho súkromia ho môžete doplniť o popínavé rastliny.

 

Myslite 3D

Nezostalo vám dostatok miesta na pestovanie zeleniny alebo byliniek? Využite vertikálne sadenie. Vaša záhradka sa tak môže nachádzať na stene altánku, terasy alebo inom vhodnom mieste. Vytvoríte ju pomocou drevenej konštrukcie (môžete ju vyrobiť napríklad z paliet), na ktorú umiestnite priestranné kvetináče. Takýmto spôsobom sa dá pestovať viacero plodín. Napríklad rajčiaky, paprika, bylinky a dokonca aj jahody.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com