Ako vybudovať kamenné chodníky v záhrade

Chodníky v záhrade neplnia len praktickú úlohu, ale stávajú sa neoddeliteľnou estetickou súčasťou celku. Pri ich vybudovaní máte na výber viacero prírodných aj umelých materiálov. Dnes sa spolu zameriame len na jeden z nich a povieme si, ako vytvoriť kamenné chodníky v záhrade.

Najskôr plánujte

Kameň do exteriéru jednoducho patrí. Tento materiál prirodzene zapadne do okolitého prostredia bez toho, aby narúšal jeho vzhľad. Ako prvé si naplánujte, kadiaľ záhradná cestička povedie. Mali by ste sa po nej vedieť dostať ku všetkým prvkom exteriéru, ktoré budete pravidelne využívať. Ak pestujete zeleninu, chodník by mal viesť od záhradného domčeka s náradím a zdroja vody až k zeleninovým hriadkam. V takomto prípade plánujte tak, aby vaša cesta bola čo najkratšia a viedla priamo z jedného miesta na druhé. Šírka chodníka k zeleninovej záhradke by mala byť dostatočná na to, aby ste po nej pohodlne prešli napríklad aj s fúrikom.

V prípade, že máte v záhrade najmä kvetinové záhony, môžete sa s tvarom chodníka trošku vyhrať. Keďže na prvom mieste nebude praktickosť ale estetika, môžete zvoliť zaujímavejší tvar. Chodník v záhrade môžete v takomto prípade poňať ako cestu za krásami kvetov, ktorá bude končiť napríklad v altánku.

Vhodné materiály na kamenný chodník

Na kamenný chodník v záhrade sa využívajú pieskovec, rula, žula, vápenec, čadič a kremenec. Kamenné dosky sú rezané v pravidelných alebo nepravidelných tvaroch, čo umožňuje vytvárať mnoho dizajnov chodníka. Výhodou tohto prírodného materiálu je tiež jeho nadčasovosť a dlhá životnosť. Aj pri pravidelnom používaní si zachováva svoj originálny vzhľad a výborne odoláva i zmenám počasia.

Budujeme kamenný chodník

Základom dlhej životnosti chodníka je jeho stabilita. Ako prvé si vytvorte lôžko, do ktorého budete postupne ukladať kamene. Chodníky si vytýčte a vykopte základ, ktorý vysypete hrubým štrkom. Štrk udupete a naň nasypete piesok. Ten dorovnajte, tiež udupte a zalejte vodou. Voda pomôže dostať piesok do všetkých priehlbín. Tam, kde sa drží na povrchu a vytvára mláčky, piesok ešte dosypte, aby ste dosiahli vodorovnosť povrchu.

Teraz nakladiete kamene. Škáry medzi nimi môžete vyplniť škárovacou hmotou, betónom alebo pieskom. Ak sa rozhodnete pre piesok, položte na podklad chodníka ešte pred položením kameňov netkanú textíliu. Tá zabráni rastu buriny na chodníku. V prípade, že chcete, aby medzi kameňmi rástla tráva, vysypte medzery zmesou záhradného substrátu a vysejte do neho trávu.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com