Aký obklad vybrať na steny?

Interiérové obklady sú využívané najmä v kúpeľni alebo kuchyni, moderné obklady ale vylepšia aj obývačku, spálňu, pracovňu alebo vstupnú halu. Poradíme vám, ako si vybrať ten správny tak, aby ladil so vzhľadom vášho domu a splnil aj svoju funkčnú úlohu. 

Vlastnosti obkladu

Existuje množstvo rôznych typov obkladov do interiéru, ale nie každý sa musí hodiť práve na ten účel, na ktorý ho potrebujete. Najčastejšie sa využívajú kamenné, tehlové, betónové alebo sadrové obklady, pričom každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. Rozdiely sú v cene, mechanickej odolnosti, odolnosti voči vode aj v hmotnosti. Úplne na začiatok by ste si mali ujasniť, čo presne hľadáte. Väčšina obkladov sa dá montovať na betónový, tehlový, sadrokartónový aj pórobetónový podklad. Vždy ale platí, že je nutné overiť si nosnosť steny, na ktorú sa budú obklady montovať.

Sadrové obklady

K najlacnejším riešeniam patria sadrové obklady, ktoré majú nízku hmotnosť, ale aj nízku mechanickú odolnosť. Nie sú vhodné do miestností s vyššou vlhkosťou, neodolávajú znečisteniu a zle sa čistia. Na druhej strane je ich montáž jednoduchá a zvládnete ju svojpomocne. Sadrový obklad je vhodný prakticky na každý podklad. Pokiaľ ide o dizajn, na trhu nájdete imitácie tehly, kameňa či betónu.

Tehlové obklady

Tehlové obklady môžu byť z pravej tehly alebo môže ísť o imitáciu tehlového obkladu. Výhodou tehly je jej nadčasovosť, preto sa nemusíte obávať, že o niekoľko rokov už nebude v móde. Pravé tehlové obklady majú formu tehlových pásov. Výhodou pravej tehly je odolnosť voči vode a vysokej teplote. Navyše ide o ekologický materiál. Imitácie tehly sa vyrábajú buď so sadry alebo z nafarbenej zmesi betónu. Betónová zmes odoláva vysokým aj nízkym teplotám a tiež vlhkosti.

Betónové obklady

Do interiéru sa používajú odľahčené betónové obklady, s ktorými sa dobre manipuluje a nemajú takú vysokú hmotnosť ako pravý kameň. Ide o cenovo dostupné obklady, ktoré sa vyrábajú v najrôznejších dizajnoch. Vybrať si môžete imitáciu prírodného kameňa, dreva, tehly aj industriálny betónový obklad. Betón má veľmi dobré technické vlastnosti.

betónový obklad v kombinácií s drevom

Kamenné obklady

Obklady z kameňa patria k najobľúbenejším, pretože majú vysokú mechanickú odolnosť, sú farebne stále a jednoducho sa udržiavajú. Ide o investíciu, ktorá má zmysel, pretože kamenné obklady majú dlhú životnosť a vyzerajú skvele. Kameň má samozrejme vyššiu hmotnosť, takže overiť si nosnosť stien je mimoriadne dôležité. Niektoré sa ale dajú použiť aj na konštrukcie, ktorých nosnosť je nižšia, ako napríklad sadrokartón či drevostavba. Kamenné obklady môžu byť napríklad žulové, bridlicové, travertínové a mramorové.   

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com