Menší dom neznamená menej priestoru

Obmedzujú vás finančné prostriedky pri výbere vhodného projektu domu? Na našej stránke nájdete projekty domov, ktoré vám poskytnú dostatok priestoru dokonalým využitím zastavanej plochy. Aj menší, kompaktný dom tak bude zodpovedať všetkým vašim nárokom na bývanie. Prečítajte si, ako vybrať dispozíciu domu, ktorá bude pre vás najvhodnejšia.

Ako vybrať projekt domu

Projekt domu vyberajte s ohľadom na niekoľko faktorov. Prvým bude veľkosť vášho pozemku. Dôležité je dodržať zákonom dané odstupové vzdialenosti od susedných pozemkov a stavieb. Projekt domu by mal vyhovovať aj tvaru pozemku.

Nezabudnite na orientáciu na svetové strany. Obytné miestnosti orientujte na juhovýchod až juhozápad, aby ste využili čo najviac slnečného svitu. Kúpeľňa, WC, komora a technické miestnosti by mali byť orientované na sever. Na sever môže byť orientovaný aj vstup do domu. Vo vybranom projekte skontrolujte, či je zádverie od ostatných častí domu oddelené dverami. Dvere ochránia zvyšok domu od prenikania chladu, prachu a iných nečistôt z exteriéru.

Dispozícia domu pre vašu rodinu

Dispozícia domu by mala vyhovovať veľkosti vašej rodiny. Ideálnym riešením je vyčleniť pre každé dieťa samostatnú detskú izbu. Ak to nie je možné, na detskú izbu pre dve deti vyberte miestnosť s rozlohou minimálne 12 m2. Pri tejto veľkosti bude možné vytvoriť súkromný priestor pre obe deti.

Samostatnú miestnosť budete potrebovať aj na spálňu. Okrem toho by sa mala v dome nachádzať obývačka a kuchyňa s jedálenskou časťou. Tieto miestnosti je vhodné prepojiť nie len pre úsporu miesta. Ich spojením získate vzdušnú miestnosť, ktorá bude opticky pôsobiť veľmi priestranne.

Rozmiestnenie miestností v dome

Vhodná dispozícia domu rozdeľuje jednotlivé miestnosti do dennej a nočnej časti. Dennú časť domu tvorí kuchyňa, obývacia izba a jedáleň. Keďže tieto priestory slúžia na stretávanie rodiny, sú rušnejšie. Denná časť by sa mala nachádzať čo najbližšie k vchodovým dverám. Kuchyňu je možné orientovať smerom na juh, aby ste z nej mohli mať priamy prístup na terasu. Z hľadiska príjemnej klímy pri varení ju môžete orientovať aj na sever alebo východ. Výber bude závisieť od toho, ktoré riešenie preferujete. Priestory určené na oddych a trávenie času v súkromí by sa mali nachádzať ďalej od vchodu.

Toto delenie nie je potrebné striktne dodržiavať. Každej rodine môže vyhovovať niečo iné. Ak máte napríklad malé deti, iste budete chcieť, aby sa detská izba nachádzala čo najbližšie ku kuchyni a podobne.

Minimalizácia chodieb

Pre optimálne využitie zastavanej plochy vyberajte projekt domu s minimálnou plochou chodieb. Ak je to možné, využite chodby na ukladanie vecí. Pre vstup do domu postačí menšia plocha. Pre viac ako dve osoby je minimálna veľkosť predsiene 5 – 7 m2. Do tohto priestoru sa vám zmestí vešiak aj skrinka na odkladanie topánok.

lacne-domy

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com