Podlaha do domu — ktorú vybrať?

Vybrať tú správnu podlahu do domu vyžaduje porovnanie viacerých parametrov. Na rozhodnutie, ktorú vybrať, si nechajte dostatok času. Okrem dizajnu sa zaujímajte o materiál a jednoduchosť údržby. Ak máte v dome podlahové kúrenie, mala by vás zaujímať aj schopnosť podlahy prepúšťať teplo.

Aký typ podlahy zvoliť?

V ponuke na trhu je niekoľko typov podláh. Každý z nich má iné vlastnosti. Rozhodujte sa podľa toho, ktoré z nich sú pre vás najdôležitejšie.

Vlastnosti drevenej podlahy

Drevená podlaha u mnohých vyhráva pre svoj prírodný vzhľad. Tento materiál má navyše výborné tepelno-izolačné vlastnosti. Využijete ho však len v budovách, kde sa nevyužíva podlahové kúrenie. Ak máte podlahové kúrenie, drevená podlaha bude vhodná len do hrúbky 12 mm. Aj tu však musíte počítať s vyšším tepelným odporom ako pri iných typoch. Bude to až 0,05 – 0,1 m2K/W.

Aby si drevená podlaha zachovala svoje vlastnosti, bude potrebovať pravidelnú údržbu. Raz za niekoľko rokov ju budete musieť zbrúsiť a prelakovať alebo naolejovať. Umývanie je možné vlhkým mopom.

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha patrí medzi lacnejšie voľby. Výhodami sú mnohorakosť dizanov, ktoré verne napodobňujú drevo či iné materiály a jednoduché pokladanie. Na laminátovej podlahe sa okrem toho neusádza prach. Čistiť ju môžete jednoducho mopom. Laminátové podlahy tvorí viacero vrstiev. Naspodku sa nachádza vrstva na ochranu proti vlhkosti. Na nej je drevovláknitá doska, dekoračný papier a navrchu ochranná vrstva.

Ak vás zaujíma možnosť využitia spolu s podlahovým kúrením, jej tepelný odpor je len 0,04 – 0,07 m2K/W. Teplo teda prepúšťa dostatočne. Nevýhodou laminátu je o niečo vyššia hlučnosť. Okrem toho sa jedná o tvrdší materiál. Odolnosť laminátu dlhšiemu pôsobeniu vody nie je vysoká. Bežné nehody ako vyliate tekutiny však zvláda bez problémov.

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je mäkká, dobre odoláva vlhkosti, je tichá a príjemná na dotyk. Ak hľadáte podlahu, ktorá prepustí najviac tepla, možno vás poteší jej nízky tepelný odpor. Je to len 0,02 m2K/W. Tento tepelný odpor má však len lepená vinylová podlaha. Plávajúca vinylová podlaha na podlahové vykurovanie nie je vhodná.

Nevýhodou je menšia odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Poškodený diel sa však dá jednoducho vymeniť. Mnohých odradí potreba nutnosti odborného pokladania. Vinylové podlahy je totiž potrebné pokladať len na dokonale rovný povrch. Inak by bolo na povrchu vidieť každú nerovnosť.

Korok

Korok je ľahký, mäkký, príjemný na dotyk a výborne dobre izoluje hluk. Vďaka dobrým tepelnoizolačným vlastnostiam s tepelným odporom 0,11 m2K/W nie je vhodný na podlahové kúrenie. Korková podlaha sa vyrába v dvoch formách — ako dlaždice, ktoré sa pri pokladaní lepia, alebo ako plávajúca podlaha. Vyberať môžete z rôznych dekórov. Tento typ podlahy sa po nalakovaní stáva jednoliatym a dobre odoláva aj vlhkému prostrediu.

Keramická dlažba

Dlažba je ideálna podlaha na podlahové kúrenie. Jej tepelný odpor je len 0,01 m2K/W. Tento údaj však platí len do hrúbky 6 mm. Výhodou je tiež jednoduchá údržba a výborná odolnosť voči vlhkosti. Keramická dlažba nie je veľmi vhodná do obytných miestností, kde môže pôsobiť chladne. Ak sa pre ňu rozhodnete, musíte tiež počítať s tým, že krehké predmety sa po páde na ňu takmer s istotou rozbijú. Najvhodnejšie je preto využitie v kúpeľni a na chodbe. 

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com