Aké zvoliť svetlo do kúpeľne

Aj keď v kúpeľni netrávime veľa času, na výbere osvetlenia v tejto miestnosti by ste si mali dať záležať. Správne osvetlenie je tu dôležité na viacero činností. Poradíme vám, ako vyberať svetlo do kúpeľne a na čo všetko pritom myslieť.

Hlavné svietidlo nestačí

V kúpeľni budete potrebovať viac ako jedno hlavné svietidlo. Aj keď by bolo dostatočne výkonné, na všetky činnosti, ktoré tu budete vykonávať, nebude postačujúce. Okrem hlavného svietidla myslite minimálne na doplnkové osvetlenie pri zrkadle. Tu vykonávate všetky kozmetické úpravy, ako nanášanie make-upu, česanie či holenie. Vhodné je zvoliť osvetlenie zhora alebo z oboch strán, aby ste videli na každý detail.

Nad vaňu aj len tak pre romantiku

Osvetlenie do kúpeľne neobchádza ani priestor vane či sprchového kúta. Na týchto miestach si potrebujete všimnúť všetky nečistoty a včas ich odstrániť. Svetlo nad sprchou oceníte aj vtedy, ak si napríklad potrebujete oholiť nohy alebo si vo vani radi poleňošíte s knižkou.

Dokonalú romantiku v kúpeľni docielite niekoľkými doplnkovými svietidlami. Vyberte niekoľko svetiel s menšou intenzitou a vhodne ich umiestnite. Pod umývadlom či po obvode kúpeľňových skriniek krásne vyniknú napríklad moderné LED pásiky.

Bezpečnosť nielen pred vlhkom

V kúpeľni je dôležité zaistiť aj vašu bezpečnosť. Bez dostatočne silného svetla si nemusíte všimnúť napríklad mláčku na dlážke, na ktorej sa môžete pošmyknúť. K bezpečnosti patrí tiež odolnosť svietidla voči vlhkosti, ktorá je v kúpeľni nevyhnutná. Informácie o odolnosti voči vlhkosti nájdete v popise každého výrobku — udáva sa označením IP. IP krytie označuje voduvzdornosť svietidla. Čím je vyššie, tým je konkrétny model odolnejší voči vlhkosti. Môžete sa stretnúť s nasledovnými hodnotami IP:

  • IP x0 — svietidlo bez ochrany,
  • IP x1 — odolné proti zvisle padajúcim kvapkám vody,
  • IP x2 — odolné proti šikmo padajúcim kvapkám vody,
  • IP x3  — odolnosť voči pokropeniu vodou,
  • IP x4 — ochrana voči striekajúcej vode,
  • IP x5 — ochrana voči tryskajúcej vode,
  • IP x6 — ochrana pred intenzívne tryskajúcou vodou,
  • IP x7 — odolné aj pri dočasnom ponorení,
  • IP x8 — odolné pri trvalom ponorení.

Pri výbere zvážte preto, kde bude svietidlo umiestnené. Napríklad pre tie, ktoré sa budú nachádzať tesne nad vaňou či v sprchovom kúte, vyberajte IP krytie až 8.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com