Aké vlastnosti by mala mať kvalitná sedačka

Investovať do kvalitnej sedačky sa určite oplatí, pretože vám bude prinášať radosť a pohodlie počas dlhých rokov. Okrem dizajnu by ste si preto mali všímať aj iné parametre. Z pohľadu kvality a životnosti je dôležitá konštrukcia sedačky aj odolnosť čalúnenia.

Konštrukcia sedačky

Pohodlie a životnosť sedačky veľmi závisí od jej konštrukcie. Najčastejšie sa môžete stretnúť s  konštrukciou z LDT dosky, ktorá je cenovo najdostupnejšia. Tento materiál ale nie je vhodný na pravidelné a veľké zaťaženie, pretože sa rýchlejšie vysedí. O niečo drahšie, ale aj pohodlnejšie a odolnejšie, sú sedačky s čalúnnickými pásmi. Tie vás svojou životnosťou potešia aj v obývačke, ktorú využívate každý deň. Najvyššiu odolnosť má vlnovcová pružina, ktorá je aj finančne najnáročnejšia. Na druhej strane vám ale poskytne najvyšší komfort a má dlhú životnosť.

Výplň sedačky je tvorená PUR penou, HR PUR alebo pružinami, najčastejšie typu bonell. Pružinové sedačky sú tvrdšie. Pri penovej výplni máte možnosť vybrať si rôznu tuhosť. Tuhšia a odolnejšia je HR PUR pena.

Nezabudnite sa predajcu spýtať aj na materiál kostry konštrukcie. Najodolnejšia a najpevnejšia je konštrukcia z dreva a kovu, častejšie sa ale používa menej odolná drevotrieska. Napriek nižšej kvalite býva často preferovaná pri výbere kvôli cenovej dostupnosti. 

Odolné čalúnenie

Čalúnenie sedačky môže byť z kože, ekokože alebo z textílie. Aj keď vás pri výbere bude zaujímať najmä vzhľad, vezmite ohľad aj na možnosti čistenia a odolnosť materiálu. Koža alebo ekokoža sú najviac odolné a pomerne jednoducho sa čistia. Najmä koža si ale vyžaduje pravidelné ošetrovanie a impregnáciu, aby nestratila odolnosť. Zavrhovať netreba ani textilné čalúnenia. Mnohé z nich sú odolné voči oderu aj tekutine a nenáročné na čistenie. Všetko závisí od kvality konkrétneho materiálu. Informujte sa preto o hrúbke, pevnosti aj ostatných vlastnostiach.

Funkcie sedačky

Pri výbere si všímajte aj to, či má sedačka alebo pohovka dostatočne vysoké a pohodlné opierky a podrúčky. Luxusnejšie modely majú dokonca nastaviteľné opierky hlavy. Vopred uvážte, či budete potrebovať sedačku rozkladať, aby sa na nej dalo spať. Ak hľadáte rozkladaciu sedačku, skontrolujte, či je jej rozkladanie rýchle a nenáročné. Miesto na spanie sa môže líšiť svojou veľkosťou. Na trhu nájdete modely vhodné pre jednu osobu alebo aj dvoch dospelých ľudí.

Rozlišovať treba aj sedačky na každodenné a príležitostné spanie. Ak potrebujete z času na čas niekam uložiť návštevu, postačí sedačka na príležitostné spanie. V malom byte sa niekedy sedačka využíva ako plnohodnotná posteľ, a vtedy je potrebné vybrať si model, ktorý je určený na každodenné spanie. Takáto sedačka bude mať kvalitnejší matrac. Rozkladacia sedačka je spravidla vybavená aj úložným priestorom, napríklad na posteľnú bielizeň.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com