Ako vybrať záhradný domček

Záhrada patrí k obľúbeným miestam na trávenie času celej rodiny. Pri starostlivosti o ňu budete potrebovať náradie. A to je potom potrebné niekde uskladniť. Záhradný domček však nemusí slúžiť len na tento účel. Môžete ho využiť ako dekoračný prvok či miesto na odpočinok. Poradíme vám, ako postupovať pri jeho výbere.

Začnite určením účelu

Pri rozhodovaní o tom, ktorý záhradný domček z bohatej ponuky na trhu vyberiete, začnite určením účelu, na ktorý ho budete používať. Od toho budú závisieť nielen veľkosť a dizajn ale tiež typ domčeka. Môžete si tak vybrať domček na skladovanie náradia, materiálu a bicyklov alebo model, ktorý vám poskytne dostatok priestoru pre hobby alebo odpočinok.

Veľkosť záhradného domčeka

Keď kupujete záhradný domček, jedným z dôležitých údajov je požadovaná veľkosť. Tá bude závisieť od vašej potreby na skladovanie či iné činnosti a priestoru, ktorý môžete domčeku v záhrade vyčleniť. Myslite pri tom na zachovanie dostatku miesta na trávnik, hranie pre deti, zeleninovú záhradku či altánok. Potrebu na skladovanie zvážte aj s ohľadom na budúcnosť. Ak ste mladá rodina s deťmi, množstvo hračiek či športových potrieb bude pravdepodobne narastať.

Pri posudzovaní rozmerov si určite, akú veľkú podlahovú plochu využijete. Dôležité sú tiež rozmery dverí. Mali by ste cez ne bez problémov prejsť aj s objemnejšími predmetmi. Nezabudnite ani na výšku domčeka. Ak si v ňom chcete vytvoriť miesto pre domáce majstrovanie či iné hobby, počítajte s výškou okolo 220 cm.

Aký vybrať materiál

Z materiálov sa pri výrobe záhradných domčekov používa kov, plast a drevo. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody.

Kovové záhradné domčeky

Záhradné domčeky z kovu bývajú vybavené zámkami, ktoré zvyšujú ich bezpečnosť. Bezpečnosť je zároveň ich najväčšou výhodou. Okrem toho majú vďaka kvalitnej povrchovej úprave dlhú životnosť a môžete ich využívať počas celého roka. Pri kúpe oceníte aj cenovú dostupnosť. I keď sa dizajnovo snažia zapadnúť do exteriéru domu, kov sa použitým dekórom nie vždy podarí zakryť. Môžu preto v záhrade pôsobiť trochu rušivo.

Plastové domčeky

Plastové záhradné domčeky vás potešia svojou nízkou cenou. Výhodou je tiež to, že plast patrí medzi bezúdržbové materiály. Plast je okrem toho ľahký, preto je ho potrebné pri inštalácii ukotviť. Plastové záhradné domčeky majú dlhú životnosť a dobre odolávajú slnečným lúčom, vlhkosti, horúčave aj mrazom. Nevýhodou je menšia odolnosť voči mechanickému poškodeniu — najmä pri lacnejších modeloch a menšia bezpečnosť pre nežiadúcim vniknutím.

Drevené domčeky

Drevo je materiál, ktorý prirodzene zapadne do každej záhrady. Ak chcete záhradný domček používať aj na relax, bude pre vás najvhodnejšou voľbou. Drevo má dobré termoregulačné vlastnosti, takže sa vzduch vo vnútri domčeka prehrieva aj ochladzuje o niečo pomalšie. Pri kúpe však treba počítať s nutnosťou pravidelnej údržby a o niečo vyššou cenou. Za vyššiu cenu však získate atraktívny dizajn a možnosť multifunkčného využitia či úpravy interiéru pomocou políc.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com