Ako osvetliť dom

Exteriérové osvetlenie je potrebné najmä pred vchodom do domu, ale aj na osvetlenie chodníka alebo parkovacieho miesta. Nemusí sa však postarať len o to, aby vám posvietilo na cestu do domu. Môže mu dodať jedinečný štýl. Poradíme vám, ako na to.

Hlavne bezpečne

Keď prichádzate potme, určite oceníte dostatok svetla. Svietidlo je vhodné umiestniť priamo ku dverám. Od typu a intenzity osvetlenia závisí, či bude osvetľovať iba priestor okolo dverí alebo aj chodník pred domom. Ak je to potrebné, vyberte svietidlá aj na osvetlenie chodníka alebo prístupovej cesty k domu.

Ak parkujete vo dvore, myslite aj na tento priestor. Svietidlo môžete umiestniť na garáž, fasádu domu alebo na prístrešok pre auto. Osvetlenie exteriéru zvyšuje bezpečnosť nie len pri chôdzi. Ak si zakúpite svietidlá, ktoré sa automaticky zapnú pri pohybe, odradíte od návštevy vášho domu neželaných návštevníkov. Exteriérové svietidlá majú tiež estetickú funkciu. Vhodným výberom zvýraznite štýl a krásu vášho domu.    

Typy osvetlenia

Na osvetlenie vchodu sa najčastejšie používajú nástenné alebo stropné svietidlá. Rovnaké typy sa hodia aj na osvetlenie parkovacieho miesta. Vyberajte si modely, ktoré sú určené do exteriéru a dobre odolávajú poveternostným vplyvom.

Pre intenzívne osvetlenie sú najlepšie reflektory. Pre osvetlenie prístupového chodníka môžete využiť stĺpové alebo zapichovacie svetlá. Výhodou je, že sa vyrábajú na solárny pohon, takže nepotrebujú zapojenie do elektrickej siete. Cez deň sa nabíjajú, a keď sa začne stmievať, automaticky sa rozsvietia. 

Vlastnosti svietidiel    

Pri výbere záleží tiež na tom, či bude svietidlo umiestnené pod strechou, na fasáde či popri chodníku. Pokiaľ je svetlo nekryté, odporúča sa model s čo najvyšším krytím IP. IP krytie označuje odolnosť voči vniknutiu pevných častíc a vode.

Dostupné sú aj modely, ktoré samé zareagujú na stmievanie. Ďalšou možnosťou sú svietidlá so senzorom pohybu. Vďaka tomuto typu budete svietiť iba vtedy, keď je to potrebné. Samozrejmosťou by už mali byť úsporné, halogénové alebo LED žiarovky, ktoré šetria energiu.

admin

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com