Ako kombinovať kvety v záhrade?

Kvetinový záhon je ozdobou každej záhrady. Rozkvitnuté kvety tešia svojou vôňou aj farbami. Inšpirujte sa s nami ako správne kombinovať kvety a aké druhy vysadiť, ak nemáte na starostlivosť o záhradu dostatok času.

Hra s farbami

Biela je farba nevinnosti a čistoty. Môžete ju ľubovoľne kombinovať s inými odtieňmi. Toto pravidlo platí aj pri kvetoch. Nekombinujte však spolu viac ako tri odtiene — záhon by pôsobil viac chaoticky ako upravene. Medzi najkrajšie kombinácie patrí biela s ružovou, červenou alebo tmavomodrou. Bielymi kvetmi oživíte aj tmavé kúty záhrady. Presvetlia ich a dodajú im živosť.

Máte radi zelenú alebo žltú?

Zelenú farbu nemusia mať len stonky a listy kvetov. Ak máte radi zelenú, vyberte druhy so zelenými kvetmi. Zelený kvet môžu mať chryzantémy , georgíny alebo čemerice. K tejto farbe sa pri vytváraní záhona hodí najlepšie žltá alebo oranžová. Vhodnou farbou je tiež červená.

Kvety po celý rok

Aby záhrada vyzerala dobre po celý rok, jednotlivé druhy vhodne kombinujte. Ako prvým sa už na konci zimy darí bielym alebo fialovoružovým čemericiam. Ak ich vysadíte v záhone spolu so snežienkami či veternicami, budete sa môcť z rozkvitnutých kvetov tešiť už pri prvých závanoch jari. V teplejšom počasí rozkvitajú cibuľoviny. Rôznofarebné tulipány a narcisy vysaďte už na jeseň. Hodia sa k nim prvosienky a hluchavky.

Rajom pre každého milovníka kvetov je leto. Celú záhradu vyfarbíte napríklad voňavou levanduľou s margarétami a sedmokráskami. Aj jeseň si pýta živé farby. Toto ročné obdobie praje chryzantémam, ktoré výborne odolávajú aj nižším teplotám. Pre ich výšku je vhodné umiestniť ich do zadnej časti záhona. Do prednej časti umiestnite georgíny a jesienky.

Vysaďte si trvalky

Ak chcete, aby vám kvety v záhrade vydržali viac rokov bez potreby ďalšieho vysádzania, výbornou voľbou sú trvalky. Trvalky tiež vyžadujú menej starostlivosti. Oceníte ich preto aj vtedy, ak nemáte na prácu v záhrade dostatok času. Odolnou trvalkou je napríklad vždy zelená skalnica strechová. Poradí si aj so suchým podkladom a nemusíte ju zalievať. V kombinácii s fialovou ľaliovkou vytvoríte kontrast, ktorý zaujme na prvý pohľad.

Ak máte radi bujne vyzerajúce záhony, umiestnite vedľa seba fialovú trvalku agastache a yuccu vláknitú. Yucca má dlhé zelené listy a nádherné biele kvety. Výhodou agastache je, že si ju môžete vybrať vo viacerých farbách. Obe rastliny zvládnu aj celodenné sucho a silné slnko. Navyše agastache priťahuje motýle. Ich poletovanie dodá záhradke ešte väčšie čaro.

PK, Prodom

Webstránka:

www.lacne-domy.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@lacne-domy.com